An1 Förlag & Skrivverkstad

1000 praktiska saker

1000 praktiska saker

1000 praktiska saker

När man ska ge ut en bok på eget förlag är det 1000 små praktiska saker som man måste fixa och jag gjorde helt enkelt en att-göra-lista för att inte glömma något.

Till boken behövdes baksidestext, tacksida, titel, författarpresentation, förord och citat till omslaget. Det låter ju ganska enkelt men kräver mycket mer arbete än man kan ana. Mycket kunde jag ju fixa själv och både titel, tacksida och förord hade växt fram tidigare under skrivandet och behövde bara finslipas.

Men hur skriver man egentligen en säljande text om författaren (sig själv) och om boken? Jag valde att göra båda texterna personliga, precis som boken är.

Baksidestexten är uppdelad i tre delar. Dels ett autentiskt samtal med mina döttrar och sedan en text som vänder sig till alla läsare. Dessutom har jag lagt dit citat från två av mina provläsare – de som fick läsa boken innan den var färdig.

Så här blev det:
– Jag håller på och skriver en bok till er.
– Till oss? Står det ”Till mina älskade barn” i början?
– Ja, det gör det.
– Handlar den om oss?
– Nej. Det är en bok TILL er. Jag skriver om sånt som jag vill att ni ska veta.
– Är det en överlevnadsbok?
– Ja, det kan man säga.
– Har du skrivit om hur man lagar mat?
– Ja det har jag.
– Bra!

Det här är en bok till alla som vill ha ett bra liv. Den handlar om allt du behöver veta: hur du blir glad, stark och fri, hur du packar ett handbagage för en lång resa, hur du köper aktier och förhandlar, vad du ska göra när du får ont i magen eller i själen, hur du skaffar ett jobb och hittar kärleken, vad som händer när du får ett litet ekollon och mycket mer.

”En återhållen underfundighet kombinerad med partier som är starka och ganska nakna. Den är lika mycket för vuxna som för ungdomar.” Anneli, 46
”Jag lärde mig saker som jag inte visste att jag inte kunde.” Lena, 55

Nu i efterhand vet jag inte om det är ett lyckat drag med det inledande samtalet. Borde jag i stället ha fullt fokus på köparna och bara lägga krut på mittentexten och citaten?

Jag tyckte faktiskt att det var riktigt svårt att skriva en författarpresentation. Trots att jag skrivit en bok tidigare, och verkligen kan räkna mig som författare, visste jag inte riktigt hur jag skulle beskriva författaren Anette Holm. Till slut bestämde jag mig för att texten helt och hållet skulle få förhålla sig till den nya boken och mig som person och att det fick duga:

Det var något jag ville säga. Men hon var långt borta och skulle inte komma hem på länge. Det var viktigt. Och för att inte glömma skrev jag ner det jag ville. Några veckor senare kom jag på en annan viktig sak. Jag skrev igen. Plötsligt en dag slog det mig att det är väldigt mycket jag borde ha pratat med både henne och hennes syster om. Det skulle bli ett långt och konstigt samtal! Därför har jag skrivit en överlevnadsbok om livets ABC.

Anette Holm är en glad och bestämd mamma, hustru, storasyter, yrkeskvinna och människa.

Livets ABC är Anettes andra bok. Den första heter Fri, frisk och framgångsrik? och handlar om hur man kan driva ett företag och samtidigt må bra.

Nästa gång berättar jag om hur man förbereder sig för att trycka boken.

Provläs

Köp boken på Bokus

Köp boken på Adlibris

Du kan också beställa den hos din närmaste bokhandel.