An1 Förlag & Skrivverkstad

Att få struktur på sin idé

Att få struktur på sin idé

Att få struktur på sin idé

Det började med att jag ville skriva till mina döttrar om saker som jag ville att de skulle veta och som jag lärt mig under livets gång. Jag bestämde mig direkt för att skriva en bok och min tanke var att jag skulle trycka tre exemplar – varsitt till dem och ett till mig.

”Livets ABC” är ju ett vedertaget begrepp och det dök, kanske inte helt oväntat upp, hos mig och gav mig en idé om att göra en ABC-bok. Jag tyckte att det var en utmärkt idé så jag höll fast vid den och på köpet fick jag en bra struktur att utgå ifrån. Ett kapitel för varje bokstav med ett eget tema tänkte jag. Det gjorde också att jag kunde skriva kapitlen i vilken ordning som helst.

Jag hade redan från början några idéer om vad jag ville skriva om. Det räckte till en handfull bokstäver. För att få material till de andra kapitlen sparade jag varje liten idé som dök upp. Jag gjorde anteckningar i Evernote – en app i telefonen som jag alltid har med mig. Jag skrev upp precis allt. Högt och lågt, stort och smått. Med jämna mellanrum gick jag sedan igenom mina anteckningar och sorterade dem i olika grupper och då växte det fram nya teman och kapitel.

Jag använde de nya idéerna för att komplettera de kapitel som jag redan skrivit. Det viktiga var att innehållet passade i temat. Jag bestämde mig för att låta kapitlen få bli olika långa. Jag skrev helt enkelt det jag ville säga tills jag var nöjd.

Med den här strukturen och sättet att arbeta var grunden färdig och nu kunde grovjobbet börja – att fylla strukturen med innehåll och skriva en hel bok.

Vill du veta mer om skrivprocessen? Det får du läsa om nästa gång.

Provläs

Köp boken på Bokus

Köp boken på Adlibris

Du kan också beställa den hos din närmaste bokhandel.