An1 Förlag & Skrivverkstad

Korrektur från början och ända in i kaklet

Korrektur från början och ända in i kaklet

Korrektur från början och ända in i kaklet

Man måste ha en ängels tålamod när man jobbar med texter. Det är nödvändigt att vara noggrann och uppmärksam på varenda liten detalj. Särskilt när man ska ge ut en bok själv utan hjälp av redaktör eller lektör.

Först skriver jag bara rätt upp och ner, det jag har i huvudet, innan jag hinner glömma. Jag är inte särskilt noga, det viktiga är att allt kommer med. Om det blir ett litet glapp i berättelsen eller om jag inte hittar rätt ord så struntar jag i det. Jag bara skriver på. Ibland blir det kort ibland blir det långt.

När allt har fastnat på papper så börjar jag med petjobbet. Då är det tur att jag gillar att jobba med texten. Jag rättar stavfel och väljer de bästa orden, jag ser till att grammatiken blir korrekt och att alla småord är exakt de rätta. Ska det vara ”men” eller ”om” eller ”och”? Valen är viktiga för både innehållet och känslan i texten. Jag gillar enkla och lätta ord som flyter bra. Jag fyller på där berättelsen glappar så att det blir en röd tråd genom hela historien. Det är viktigt att allt hänger ihop. Jag läser högt, tyst för mig själv, så att jag hör hur texten låter.

När allt är klart så korrekturläser jag och ändrar igen, och så gör jag det en gång till och kanske ännu en gång. Jag rensar texten från upprepningar och ser till att jag är konsekvent i mina ordval. När jag känner mig nöjd och hela berättelsen är färdig är det dags att lämna den till någon annan som också får korrekturläsa. Sedan gör jag de sista ändringarna och lämnar manuset till grafisk formgivning. Det är dags att göra ett tryckoriginal.

När originalet är färdigt behövs en korrvända till och rättningar som jag gör tillsammans med min grafiska formgivare. Vi ser till att stavfel försvinner och att sidorna blir snygga och balanserade. Vi flyttar på stycken och kompletterar med illustrationer. Sedan korrekturläser jag igen, minst en gång till innan jag skickar det till tryck. Jag beställer förstås en provbok och korrar även den, låter en annan person läsa, och ändrar en sista gång tillsammans med formgivaren innan jag beställer hela upplagan.

Men, hur mycket man än jobbar med korrekturet så kan man vara säker på att det första man ser när alla böcker har levererats är ett stavfel!

Provläs

Köp boken på Bokus

Köp boken på Adlibris

Du kan också beställa den hos din närmaste bokhandel.