An1 Förlag & Skrivverkstad

Lust och mening i stället för mål och strategier?

Lust och mening i stället för mål och strategier?

Lust och mening i stället för mål och strategier?

Jag har tänkt en del på mål och strategier på sistone. Måste man ha ett mål? Hur många gillar tävlingen? Hur många mål mäter vi? Hur många mål är realistiska? Hur många mål är riktigt viktiga? Och hur många mål når vi? Med handen på hjärtat, det är nog inte många …

Och sedan är det det här med strategier… Hur många strategier har inte blivit hyllvärmare som ingen öppnar och verkligen inte läser? Och hur många timmar av dyrbar arbetstid är nedlagd på dessa stackars dokument som ingen använder som det var tänkt?

Petter Stordalen, som har blivit en av mina arbetslivsidoler, har sagt ”Glöm strategi! Det är kultur och människor som skapar bolag, inte strategi och pengar. Som chef måste du prata om annat än resultatet. Ingen går igång på att öka lönsamheten från 10 till 12 procent.”

Och jag tänker att det verkligen ligger något i det han säger. Om man lägger ihop det med kunskapen om att vi har olika drivkrafter (det vet alla som har gjort en analys där resultatet blir att man får en färg att förhålla sig till) så blir det ännu tydligare tycker jag. Vi drivs av olika saker och därför räcker det inte med mål och strategier.

En av mina starkaste drivkrafter är arbetsglädje en annan är personlig utveckling. Jag behöver helt enkelt ha roligt på jobbet och det har jag när jag får lära mig något nytt och bli skickligare, har intressanta arbetsuppgifter och får göra jobbet tillsammans med andra. Det är lika viktigt att det jag gör varje dag känns meningsfullt och att det finns utrymme att tänka efter – fort blir ofta fel och sällan bra.

Jag är verkligen inte ensam om det här. Vi är många som drivs av arbetsglädje, personlig utveckling, kamratanda, att få upptäcka något riktigt viktigt och lära oss så mycket som möjligt om något vi fascineras av. Eller av att hjälpa andra.

Vad drivs du av? Gillar du tävlingen och jakten på deadlines, procent och marknadsandelar? Fungerar strategier för dig? Leder de dig i rätt riktning? Eller behöver du något annat för att brinna för jobbet? Är det ens viktigt att brinna? Och hur är det för dina arbetskamrater? Vad är det som tänder lågan i dem?

Är det dags att skippa SMARTa mål och i stället satsa på att se till att var och en vet vad man drivs av och i vilken riktning man vill gå?

Hör av dig om du vill veta mer om hur jag tänker, eller om du vill boka en inspirationsföreläsning eller workshop. 😊

Om föreläsningen/workshopen – Hitta ditt jobbflow™.

Om föreläsningen/workshopen – Vägen till arbetsglädje

Mina böcker hittar du här.