An1 Förlag & Skrivverkstad

Så förstod jag vad flow är

Så förstod jag vad flow är

Så förstod jag vad flow är

Hösten 2015 startade jag An1 Förlag. Det var inget jag hade planerat, jag gjorde det eftersom inget annat förlag ville ge ut boken som jag hade skrivit. Den kom ut i slutet av november och hela 2016 jobbade jag med förlaget på fritiden samtidigt som jag hade en heltidstjänst som projektledare på Handelskammaren.

Jag lovade mig själv att förlaget inte skulle bli en press eller ett tvång, det skulle bara vara roligt. I januari 2017 hade jag plötsligt tagit mig an ännu en författare och vi två jobbade för att ge ut förlagets andra bok.

Jobbet på Handelskammaren rullade på i ganska hög hastighet och när jag gick hem på eftermiddagarna var jag ibland så trött och slut att jag knappt orkade gå till bilen. Men, trots det vaknade jag ofta till liv när jag kom hem och jobbade vidare med förlaget till långt in på kvällen, helt utan problem.

De här kvällarna gick jag till sängs glad som en lärka och full av energi. Jag kände en liknande känsla som jag hade i barndomens lekar och kunde nästan inte vänta på att få fortsätta arbetet. Jag och Lena, min nya författare, skojade också om att vi lekte förlag och det här gjorde mig nyfiken.

– Varför orkar jag jobba med förlaget hur länge som helst trots att jag är trött av det andra jobbet som jag både är bra på och gillar? undrade jag.

Jag hittade ganska snart en person som hade svar på frågan: professor emeritus Mihaly Csikszentmihalyi. Han visste att det finns en stark flow-korrelation mellan skicklighet och utmaning. Ju skickligare du är på något och ju mer utmanande uppgiften är desto större är chansen att du hamnar i flow.

Här finns alltså svaret på min fråga. På Handelskammaren var jag skicklig men saknade utmaningar, det gick alltså lite på rutin och jag blev trött. Men när jag jobbade med förlaget var det nya arbetet både spännande och intressant och jag hade absolut tillräckligt med kunskap och erfarenhet för att kunna göra allt jag ville. Och jag hamnade i flow.

Hör gärna av dig om du är nyfiken på hur du och dina kollegor kan hitta jobbflow®.

NÄSTA WORKSHOP: Örebro, 6 september 2019, 09.00-16.00. 3 495 kronor + moms inklusive fika, lunch och boken Hitta ditt jobbflow®