An1 Förlag & Skrivverkstad

Välkommen till vackra västerhavet!

Välkommen till vackra västerhavet!

15 grader. Det är vad vi har på morgonen när vi kliver på Kosterfjord i Strömstad mot Västra bryggan på Nordkoster. Solen kikar trots allt fram och YR har lovat fint väder ända till klockan sex i kväll. Vi är glada och ser fram emot en fin dag på Kosteröarna. På Västra bryggan möts vi av öbor, både tillfälliga och permanenta, som är på väg till Strömstad. Alla väl förberedda med gummistövlar och regnkläder.

– Den här sommaren måste vara den regnigaste och kallaste någonsin, säger jag till min man som inte ids svara.

Jag tittar på kartan som finns på en anslagstavla vid bryggan och hittar Björnsängen direkt. Det är vårt mål idag, att ligga i Björnsängen och värma oss i solen. Kanske ta ett dopp (min man alltså, inte jag). Det är inte långt. Vi tar vägen till vänster som är föredömligt skyltad. ”Affären” står det till exempel till höger en bit upp i backen. Det passar oss bra eftersom vi åkt utan matsäck, vatten eller solkräm. Vi fyller på förråden i affären och betalar glatt till ett pris som är helt anpassat till Norrmännens plånböcker.

Vi följer skyltarna mot Björnsängen och hamnar till sist på slingriga stigar som emellanåt försvinner mellan klippor och skrevor. Men som gammal orienterare är det inget problem för mig. Vi kommer fram och Björnsängen välkomnar oss med mjuk, ljus sand och fint lä mellan två stora klippor. Det bästa är att vi har hela västerhavet för oss själva. Det blåser en del och stora vågor för med sig doften av tång och salt. Underbart!

Vi väljer en plats i lä där sanden har torkat efter flera dagars regnande. Solkräm, böcker och handdukar åker fram ur ryggsäcken. Äntligen en dag på stranden!

Bjornsangen_webb